AFA 10 jaar: ETTA vertelt

Cover voor

Wie ben je en wat is je skaternaam?

Hilke derbyname: ETTA (former known as Etta NaPalm) nummer: #085

Waar komt je derbynaam vandaan?

Mijn naam refereert aan Etta Palm. Een Nederlandse feministe en spion die in de tijd van de Franse revolutie al opkwam voor de rechten van de vrouw. Napalm was toevoeging en gaf mijn naam een soort van ‘scary sauce’. Later heb ik dit weggelaten. ETTA was inmiddels zelf de ‘scary sauce’ geworden binnen RDNL en diende geen uitleg meer 😉

Waaraan kunnen we je herkennen op de roller derby track?(boutmakeup, speelstijl, signature move, outfit etc)

Ik hoorde vaak van andere spelers dat ik behoorlijk intimiderend kon zijn. Zelf had ik dit niet echt door, ik deed er in ieder geval niet veel moeite voor. In de eerste jaren kwam ik altijd graag uit als jammer, later vond ik ook steeds meer mijn plek als blocker.

Cover voor
Cover voor

Waarom vind/vond je Roller Derby tof?

Roller Derby is een sport waarin je jezelf enorm kan ontwikkelen op verschillende vlakken. Het begint al bij het skaten zelf. Je moet je grenzen verleggen anders kom je er niet. Ook het samenspel en strategie is erg uitdagend, samen werkt dit ook door in je leven naast derby. Je wordt er echt een sterker mens van.

Van wanneer tot wanneer was je actief bij AFA?

Ik was er bij de geboorte, ruim voor AFA een officiële vereniging werd. Dat was in februari 2011. Met een tussenpoos ben ik tot eind 2019 actief geweest in allerlei rollen.

Omschrijf hoe AFA toen was?

Vooral het eerste jaar wist niemand echt precies wat we aan het doen waren. Naast zelf beter leren skaten, het spel leren begrijpen en de regels onder de knie krijgen, moesten we dit allemaal ook nog aan nieuwe leden overbrengen. Ondanks dat dit soms echt voelde alsof je het wiel aan het uitvinden was, was het heerlijk om samen met die groep gemotiveerde vrouwen te zijn.

Wat voor rol(len) heb je gespeeld bij AFA of Roller Derby in algemene zin?

Vanaf de start van AFA hoorde ik bij het bestuur. Eerst als algemeen bestuurslid en later als secretaris. Ik vond het altijd leuk om mee te denken over vooruitgang en verbeteringen. Daarnaast heb ik al die jaren training gegeven, met name aan de FreshMeat-groep. Ook hield ik me de eerste jaren veel bezig met offskate training. Om mezelf te ontwikkelen en inspiratie op te doen voor mijn trainingen en de vooruitgang van AFA, ging ik regelmatig op bootcamp bij andere leagues of van internationale skaters.

Cover voor
Cover voor

Wat is je meest memorabele AFA/Roller Derby moment?

Er zijn ontzettend veel memorabele momenten. Mijn eerste scrimmage bij een bootcamp van Crime City Rollers. De tijd dat ik in gelegenheidsteams speelde, zoals Angels of Pain of Team Random. Of speciale evenementen, bijvoorbeeld de 24uur scrimmage bij ARD. Het meest trots ben ik dat AFA eindelijk een vol team had en dat we met dat team naar Dublin zijn afgereisd om ze daar met eerlijk en goed spel flink in te hebben gemaakt. Dat was zo heerlijk! 🙂

Heb je tips voor nieuwe spelers?

Luister niet te veel naar dat stemmetje in je achterhoofd, je kan namelijk meer dan je ooit dacht dat je in je had.

Wil je nog iets kwijt in het kader van AFA 10 jaar?

Roller Derby is één van de mooiste reizen die ik heb gemaakt. AFA zit voor altijd in mijn hart.